Onze recepten

  • 28nov

Zelf marsepein maken

Zelf marsepein maken – recept

Met dit recept kun je zelf marsepein maken. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens veel lekkerder dan marsepein die je over het algemeen koopt. Vaak bevat marsepein namelijk veel meer suiker dan amandelen, waardoor je uiteindelijk meer een suikerpasta eet dan amandelmarsepein. Op de verpakking staat vaak of de verhouding aangegeven, of het percentage amandelen in de marsepein. Het lekkerste is marsepein met een verhouding van 1:1; dus 50 % amandelen en 50 % poedersuiker. Marsepein die je koopt om bijvoorbeeld taarten mee te bekleden is vaak 1:4, dus 20 % amandelen, 80 % suiker en nog wat smaakstof om de suikerpasta wel lekker te laten smaken.

Hoe wordt marsepein gemaakt?

Om marsepein te maken zijn verschillende methoden; het kan koud en warm. Bij de koude methode worden de amandelen koud gemalen/gewalst en gemengd met suiker. Bij de warme bereiding wordt de massa verwarmd in een ketel, waardoor makkelijker een gladde marsepein ontstaat. Door het verwarmen is de marsepein langer houdbaar, maar kan de amandelsmaak wel iets minder worden. Om dat te compenseren wordt er vaak nog wat smaakstof toegevoegd.

Als je zelf marsepein gaat maken doe je dat op de koude methode. Vaak wordt er in marsepein recepten eiwit gebruikt, maar het kan ook heel goed gewoon met wat water. Het grote voordeel hiervan is dat je geen rauw eiwit eet en de marsepein met een gerust hart langer kunt bewaren. Om het marsepein nog iets meer smaak te geven kun je er voor kiezen om een klein beetje smaakstof toe te voegen. Dit kunnen een paar druppels amandelextract zijn (gemaakt van bittere amandelen, waardoor de amandelsmaak meer intens wordt), maar je kunt ook een paar druppels oranjebloesemwater of rozenwater toevoegen.

DE KLEUR VAN MARSEPEIN

Wil je prachtig wit marsepein maken, dan moet ik je teleurstellen. Let bij het kopen van marsepein op de kleur. Hoe witter de marsepein is, des te meer suiker (en dus minder amandelen) er zijn gebruikt en de kwaliteit is dan minder. Goede marsepein is grauw van kleur, dat is logisch aangezien amandelen niet wit zijn.

Bereiding: Marsepein

Doe de amandelen in een foodprocessor met messen – of in een hakmolentje – en pulseer deze meerdere keren, zodat de amandelen fijngemalen worden. Voeg de poedersuiker toe en ga door met pulseren. Voeg geleidelijk het water toe, met daarbij eventueel een smaakmaker, en blijf het mengsel pulseren. Controleer het mengsel regelmatig, als het tot een bal kunt kneden/drukken is de marsepein klaar.

Verpak de zelfgemaakte marsepein in plasticfolie en laat het minimaal 24 uur (maar het liefst langer) rusten op kamertemperatuur.

Let op: Maal de amandelen niet te lang achter elkaar. Dan worden de amandelen te warm en kan er olie uit de noten komen, waardoor de marsepein minder lekker wordt. Je kunt dit verhelpen door tijdens het maken van de marsepein steeds kort te pulseren, in plaats van de foodprocessor lang aan te laten staan.

  • 18nov

Werken met een speculaasplank

Met behulp van een speculaasplank kun je de mooiste speculaasjes bakken. In deze stap-voor-stap uitleg laat ik je zien hoe je een speculaasplank kunt gebruiken. Speculaasplanken vind je bij het ’t Graantje. Zelf heb ik inmiddels een hele verzameling planken, waarmee ik de mooiste speculaasjes en speculaaspoppen bak. Let er wel op dat je de baktijd van de speculaasjes aanpast aan de grootte en dikte van de vorm. Hoe groter en dikker het koekje wordt, des te langer het moet bakken. Een speculaaspop heeft bijvoorbeeld veel meer tijd nodig, die moet zeker 30 minuten bakken.

Stap 1

Kneed het speculaasdeeg na het rusten kort door, zodat het soepel wordt. Zorg er wel voor dat het deeg niet te warm wordt.

Stap 2

Bestrooi de speculaasplank met behulp van een theezeefje of cacaostrooier met wat rijstmeel. In plaats van de plank te bestuiven met rijstmeel kun je ook gewone bloem gebruiken, maar rijstmeel werkt het allerbest.

Stap 3

Klop het overtollige meel eraf, er hoeft maar een heel dun laagje op de plank te zitten. Als de plank nog niet vettig is van het deeg zal de bloem niet goed blijven plakken. Na een paar koekjes komt dat vanzelf goed.

Stap 4

Neem wat van het deeg en druk dit stevig in de speculaasplank

Stap 5

Snijd het deeg met een scherp mes af langs de bovenkant van de plank. Je kunt hiervoor ook een stuk ijzerdraad gebruiken en deze over de plank door het deeg trekken.

Stap 6

Tik met de lange kant van de plank tegen het werkblad, zodat de speculaasjes eruit vallen. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de speculaasjes verder volgens

Let op: Als het deeg te warm wordt komt het lastiger uit de vorm. Leg het in dat geval weer even terug in de koelkast zodat het wat steviger wordt.  • 29okt

DOREE

DOREE

Een gebruiksklare mengeling voor de bereiding van gerezen luxedegen op basis van eieren en boter.

Op basis van bloem gerekend bevat deze mengeling 16% boter en 15% ei.

Het is de ideale basis voor de bereiding van rozijnenbrood, sandwiches, Zwitserse koeken,

suikertaart en Luikse & Brusselse wafels.


Recept : 500 g Doree / Water (koud) ± 255 g / Gist 25-35 g 

De waterdosering aanpassen volgens het gewenste eindproduct.

De maximale waterdosering geldt voor de bereiding van brioches. 

De gistdosering aanpassen volgens de deeghoeveelheid

Voor rozijnenbrood met 50-75% rozijnen (berekend op het bloemgewicht) 37-50 g gist gebruiken.

Werkwijze Kneden Type spiraal 2 min traag, 6-8 min snel

Deegtemperatuur 25-26 °C           

Rijsschema Voorrijs 0-10 min Verdelen, opbollen Bolrijs 10-15 min

Opmaken Narijs 70-80 min Bakken Afstrijken met ei en afbakken                                               

Sandwiches ± 8 min / 240 °C 

Brioches van 250 g ± 20 min / 190°C 

Zwitserse koffiekoeken ± 12 min / 225 °C

Rozijnenbrood/suikerbrood van 600 g ± 35 min / 190 °c

  • 29okt

CHOCOLADE BISCUIT


CHOCO BISCUIT

500 g

eieren

6 eieren is 300 g

water

100 g

Totaalgewicht:

900 g

Bereiding


Alle ingrediënten op hoogste versnelling opkloppen gedurende ca. 8 à 10 minuten.
Gewicht beslag: 900 g / vorm diameter 28cm, hoogte 5 cm
Baktemperatuur: 180 à 190°C
Baktijd: 35 à 40 minuten

CHOCO ROULADEN

350 g

eieren

6 eieren is 300 g

water

70 g

Totaalgewicht:

720 g

Bereiding


Alle ingrediënten op hoogste versnelling opkloppen gedurende 8 à 10 minuten.
Gewicht beslag: 720 g / bakplaat 60 x 40 cm
Baktemperatuur: 220°C met weinig stoom
Baktijd: 4 à 6 minuten


  • 29okt

NOTENBROOD. Kneden Type spiraal  3 min traag, 6-8 min snel

. Type armkneder 5 min traag, 15-20 min snel 

. Deegtemperatuur 25-26 °C  

. voorrijs 15-20 min Bolrijs 20 min 

. Narijs 60-70 min Bakken

. Bakken 40-50 min / 225 °C   


Maltinut, gebruiksklare mengeling voor de bereiding van notenbrood.

De geroosterde moutproducten en roggemeel accentueren de notensmaak.

Maltinut brood  blijft lang vers en past perfect bij een kaasschotel.


 - Arm aan verzadigde vetten - Bron van vezels - Bron van eiwit


Kan ook gebruikt worden in de broodbakmachine.

We geven graag nog extra tips bij onze recepten in de winkel
Wij zijn vandaag open vanaf 09:00!

't Graantje'
Bolk 103, 2350 Vosselaar
014 61 86 88
christine@t-graantje.be