Loader
info

Je hebt het minimaal aantal bereikt

Winkelwagen (0)

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Werken met een speculaasplank

Werken met een speculaasplank

Zo maak je speculaas met behulp van een speculaasplank !!

 
Zelf je speculaas bakken is een heerlijke bezigheid. Ik krijg regelmatig de vraag: Hoe krijg je die speculaas zo mooi?
Als je voor het eerst het plankje gebruikt, zal je deeg er niet onmiddellijk perfect uitkomen. Begin gewoon opnieuw.
Het plankje heeft wat tijd nodig. Door er opnieuw deeg in te duwen zal er een fijn vettig filmpje opgelegd worden. Na een paar keer zal het deeg er mooi uitglijden. Dus zeker niet wanhopig worden.
Vergeet niet om elke keer fijn te bebloemen!













 

 

Instructies

Met behulp van een speculaasplank kun je de mooiste speculaasjes bakken. In deze stap-voor-stap uitleg laat ik je zien hoe je een speculaasplank kunt gebruiken. Speculaasplanken vind je bij het ’t Graantje.
Belangrijkste tip: Veel geduld en niet opgeven !!


Stap 1
Maak je deeg een dag op voorhand.

Kneed het speculaasdeeg na het rusten kort door, zodat het soepel wordt.
Zorg er wel voor dat het deeg niet te warm wordt.

Stap 2

Bestrooi de speculaasplank met behulp van een theezeefje of cacaostrooier met wat rijstmeel.
In plaats van de plank te bestuiven met rijstmeel kun je ook gewone bloem gebruiken,
maar rijstmeel werkt het allerbest.

Stap 3
Klop het overtollige meel eraf, er hoeft maar een heel dun laagje op de plank te zitten. Als de plank nog niet vettig is van het deeg zal de bloem niet goed blijven plakken.
Na een paar koekjes komt dat vanzelf goed.

Stap 4
Neem een stukje deeg, kneed het tot een dikke korte worst. Leg het onderaan je plank en duw het deeg dan mooi naar boven. Druk het deeg zachtjes aan met je duimen.


Stap 5
Snijd het deeg met een scherp mes af langs de bovenkant van de plank. Je kunt hiervoor ook een stuk ijzerdraad gebruiken en deze over de plank door het deeg trekken. Haal het overtollige deeg weg. 
Maak van een restje deeg een bolletje. Druk zachtjes langs de rand van het deeg.
Zo krijgt je speculaas een mooie gave rand. 

Stap 6
Draai de plank om en sla met de bovenkant tegen je werkblad. Het deeg zal loskomen.
Laat het deeg mooi op je werkblad glijden.

Leg de speculaas op een bakplaat (met bakpapier) en bak af. 
Bewaar in een koekendoos, of verpak ze in een folie-zakje en deel ze uit want "Bakken is liefde geven!".


Let op: Als het deeg te warm wordt komt het lastiger uit de vorm. Leg het in dat geval weer even terug in de koelkast zodat het wat steviger wordt.

  Graantje     16-11-2024 15:58     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Linda -  28-01-2023

Een speculaasje bij de koffie smaakt altijd, dus heb dit recept direct uitgeprobeerd. En ja, we hebben nu heel lekkere en mooie koekjes. Dit maken we zeker nog wel een keertje :-)